Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo)

Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo)

by

, history

Reformatorji v stripu so odgovor na to, kako lahko spremenimo svet, kako lahko ustvarjamo pomembne mejnike za življenje vseh – in kako so nam veliki ljudje v resnici povsem podobni. Celo če so živeli več sto let pred nami. Hkrati pa je ta strip tudi poročilo o pubertetniški dobi slovenskega knjižnega jezika. O času, ko se je slovenski knjižni jezik že rodil, ni pa še povsem odrastel. V odraslo dobo sta ga namreč popeljali prav knjigi, na nastanek katerih se strip osredotoča: Biblija Jurija Dalmatina in slovnica Adama Bohoriča. Če je bil prevod celotne Biblije za slovenski knjižni jezik matura, potem je bila slovnica Adama Bohoriča maturitetno spričevalo.
— dr. Kozma Ahačič

Pričujoča stripovska zgodba bi lahko zavila v več smeri. Toda ko je Jaka izrisal prvo poglavje, me je navihana lahkotnost risbe, ki je vseeno vseskozi ostajala zvesta obdobju reformacije, navdihnila za šaljiv in parodičen pristop, ki vseeno spoštuje izvirno snov. Upam, da vam je kratkočasno predstavila utiranje poti, ki je pripeljala do slovenščine, kakršno poznamo danes.
— Boštjan Gorenc Pižama

Title:Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo)
Edition Language:Slovenian
ISBN:9789619453995
Format Type:

Readers Also Enjoyed Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo)

  Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo) Reviews

 • Sabina_bere

  Tale strip je res simpatična, poučna in luštna predstavitev zelo pomembnega dela slovenske zgodovine. Reformatorji so k nam prinesli knjige in odločilno pripomogli k razvoju slovenskega knjižnega...

 • Vid Baklan

  Reformatorje v stripu v vsako šolo!...

 • Samo S.

  Poučno in duhovito, super spremna beseda....

 • Anja Hiter Tinauer

  Strip, ki suhoparno snov spremeni v dogodivščino! ...

 • Barbara

  Duhovita pripoved Boštjana Gorenca in čudovite ilustracije Jaka Vukotiča pokažejo (nekoliko prilagojeno) zgodbo reformatorjev v povsem drugačni luči kot šolski učbeniki. Navdušena!...

 • Matic Slap?ak

  https://maticpise.com/2020/12/08/refo......