Minah Cengey Hati Tisu

Minah Cengey Hati Tisu

by

Naurah Tihani a.k.a minah cengey berpegang dengan dua prinsip dalam hidupnya. Pertama, tidak ada kawan baik perempuan dan kedua, tidak akan berkahwin dengan kawan baik lelakinya. Persahabatan selama lapan tahun dengan Naurah Tihani membuatkan Dayyan Hawari terlanjur menyayangi gadis itu. Namun, Naurah Tihani teguh dengan prinsipnya.

Cengeynya selama ini rupa-rupanya kerana penyakit. Penyakit yang mendesaknya supaya segera berkahwin. Hidupnya mula huru-hara memikirkan soal jodoh. Namun, kepulangan umi dan walidnya dari Mekah membawa perkhabaran gembira yang Naurah Tihani bakal dijodohkan dengan anak kawan mereka.

Kerana sikap tak ambil peduli siapa jodoh pilihan umi dan walidnya, prinsipnya yang kedua hampir roboh tatkala Hani merasakan Boy dan Hawari adalah orang yang sama. Tapi, Hani bertekad tidak mahu mengenali bakal suaminya sebelum hari akad nikah walau apapun yang terjadi.

“I rasa ada silap faham di sini. Ya. I mengaku yang I memang akan berkahwin tak lama lagi. Tapi bukan dengan Hani.” - Dayyan Hawari

Kenyataan itu seperti melukakan hati Hani ketika mula terdetik rasa sayang kepada Hawari kerana salah sangka. Hawari bakal berkahwin dengan pilihan keluarganya. Lantas, Hani isytihar perang dengan Hawari.

“Awak terima saya bersebab, kan? Awak kahwin dengan saya sebab awak rasa bersalah pada saya. Betul tak?- Naurah Tihani

Curiga kepada suami sendiri kerana masa silam membawa kepada satu jawapan.

“Sebenarnya, saya dah lama cari awak, Hani.”- Boy

Hani membawa diri akibat salah faham. Pada saat ujian melanda, hatinya menjadi seperti tisu yang dicelup air. Lembik.

“The best relationships start off as a friendship first.”- Dayyan Hawari

Masihkah tersimpan rasa sayang Hawari kepada Hani? Adakah Hawari dan Hani akan selamanya bersahabat? Siapakah pula Boy yang sebenarnya? Berjayakah Hani mempertahankan rumah tangganya?

Title:Minah Cengey Hati Tisu
Edition Language:Malay
ISBN:9789674690229
Format Type:

    Minah Cengey Hati Tisu Reviews

  • Ella

    3* Kerana watak lain didalam novel ni..kalau ikut Hani hampaslah nak bagi bintang. hehehe.Jalan cerita kalau ikut flow mmg okay je tapi disebabkan sikap Hani jadi menyampah habis2an. Tak perlu nak jad...

  • Ken Noii

    Jalan ceritanya tak berapa menarik perhatian saya. Ingatkan happy ending dia is Hawari and Hani happily ever after sebab saya baca sipnosis dia cakap more to Hawari instead of Boy. Tapi last last bila...

  • Suzyanna yap

    Minah cengeh hati tisu...tulisan aifa batrisya..antara cinta dan persahabatan,kepercayaan dan pegangan..Naurah tihani(hani) dan dayan hawari(wari) 2 sahabat baik berlainan jantina...yang mana perhubun...

  • Zack

    nak letgo RM15.Pm if interested....

  • Aezra

    Pertama - Sebulan menghabiskan pembacaan. Ada naik ada turun gaya penceritaan yang disampaikan oleh penulis. Kedua - Gaya santai yang diterapkan. Ada part kelakar masa Hani nak lumur Adam dengan air a...